Pääjuhla Hämeenlinnassa

Ahjo Ensemble, joht. Paavo Hyökki

Lauantai 13.5.2017 klo 17 Hämeenlinnan kirkko
Liput 20/12 euroa + toimituskulut (Verkatehtaan lipunmyynti ja Ticketmaster)
 
Jussi Chydenius on suomalaiselle kuorokentälle tuttu ennen kaikkea Lauluyhtye Rajattoman bassona, mutta myös hänen sävellystuotantonsa on noussut kuorojen suosioon eri puolilla maailmaa. Teokset yhdistävät perinteisen kuoromusiikin elementtejä kevyestä musiikista saatuihin vaikutteisiin. Säveltäjän toiveesta Ahjo Ensemble levyttää kokonaisuuden teoksia, joiden tekstit ulottuvat William Shakespearesta Aale Tynniin ja Raamatun Psalmeista Kantelettareen. Lauantain konsertti on samalla levyn julkaisukonsertti. Jussi Chydenius kertoo konsertin yhteydessä myös teostensa taustoista ja sävellystyöstään.
 

Ahjo Ensemble

Helsinkiläinen Ahjo Ensemble esittää tasokasta kuoromusiikkia ilman ohjelmistollisia rajoitteita. Vuonna 2013 perustetun kuoron tavoite on tuottaa kuulijoilleen elämyksiä monipuolisella ja yllättävällä ohjelmistollaan sekä taitavalla esiintymisellään. Laulajisto koostuu kunnianhimoisista, kuorolaulua pitkään harrastaneista laulajista. 
 
Ahjo on tullut tutuksi ja saanut tunnustusta kansainvälisillä festivaaleilla, kilpailuissa ja yhteistuotannoissa. Kesällä 2015 kuoro osallistui Sulasolin ja Finlands svenska sång- och musikförbundin (FSSMF) valitsemana Suomen edustuskuorona Nordic Baltic Choir Festivalille Riiassa Latviassa. Syksyllä 2015 Ahjo esiintyi brittiläisen soulia, poppia, jazzia ja klassista musiikkia yhdistelevän laulaja-lauluntekijä Laura Mvulan konsertissa Helsingin Musiikkitalossa. Keväällä 2016 Ahjo osallistui Fleischmann International Trophy -kilpailuun Corkissa, Irlannissa. Elokuussa 2016 kuoro esiintyi Helsingin kaupunginorkesterin ja nimekkäiden solistien kanssa kahdessa loppuunmyydyssä Classical Trancelations in Concert -konserteissa Helsingin Musiikkitalossa. Syyskuussa 2016 Ahjo Ensemble saavutti finaalipaikan kansainvälisessa Harald Andersén
-kamarikuorokilpailussa Helsingissä.
 
Ensimmäisten toimintavuosiensa aikana Ahjo Ensemble on esittänyt modernia suomalaista kuoromusiikkia ja keskittynyt erityisesti tätä uudistaneen, mutta osittain unohdetun Bengt Johanssonin tuotannon esittelyyn. Kuoro tilasi suomalaisen elektronisen musiikin edelläkävijöihin kuuluneen Johanssonin Triptych-teokseen konemusiikkitaustan säveltäjä Anton Vallelta ja esitti teoksen keväällä 2015. Kuoron ohjelmistosta löytyvät kantaesitykset myös Andres Lembalta, Mikko Nisulalta ja Einojuhani Rautavaaralta. 
 

Paavo Hyökki

Paavo Hyökki aloitti opintonsa Espoon Musiikkiopistossa vuonna 1987 instrumentteinaan sello ja piano. Vuonna 2010 hän suoritti musiikin kandidaatin tutkinnon Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolta ja samana vuonna opinnot jatkuivat kuoronjohtoluokalla. Kuoronjohdon diplomin, eli A-tutkinnon Hyökki suoritti vuonna 2012 erinomaisin arvosanoin. Toukokuussa 2013 hän valmistui musiikin maisteriksi.
 
Paavo Hyökki on toiminut taiteellisena johtajana Ahjo Ensemblessä sen perustamisesta (2013) lähtien. Tämän lisäksi hän on juristikuoro Lain Huudon sekä Mieskuoro Laulajien taiteellinen johtaja. Hyökki on työskennellyt myös produktioluontoisesti useamman kuoron ja orkesterin kanssa, joista mainittakoon mm. Kirkkonummen kamariorkesteri, EMO Ensemble ja Key Ensemble. Vuodet 2005–2013 hän toimi lääkärikuoro Medicanton ja vuodet 2006–2014 Helsingin Poliisilaulajien taiteellisena johtajana.
 
Kuoro- ja yhtyelauluammattilaisena Paavo Hyökki on toiminut mm. Sibelius-Akatemian vokaaliyhtyeessä, Helsingin kamarikuorossa, EMO Ensemblessä, Lauluyhtye Tallassa ja Ensemble Petraloysiossa. Hyökki on kuulunut Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen hallitukseen vuosina 2010–2016 sekä Suomen Mieskuoroliiton musiikkilautakuntaan vuodesta 2012. Vuonna 2015 hänet valittiin Suomen Mieskuoroliiton taiteelliseksi johtajaksi. Hyökki on myös kysytty jäsen kuoro- ja lauluyhtyekilpailujen tuomaristoihin.