Pääjuhla Hämeenlinnassa

Lumen Valo

Perjantai 12.5.2017 klo 22.30 Vanajan kirkko
Liput 20/12 euroa + toimituskulut (Verkatehtaan lipunmyynti ja Ticketmaster)
 

Ain iloidca, ain riemuidca! Reformaatio 500 & Suomi 100

Se, että Martti Lutherin sukunimi viittaa luuttuun oli sattumaa. Sekin oli sattumaa, että Luther oli musikaalinen. Ja siksi se, että musiikilla on alusta alkaen ollut niin vahva rooli luterilaisuudessa, ei ole sattumaa. Lutherin musiikinteologia on selkeä: musiikki on Jumalan lahja ihmiselle. Se tekee mielen iloiseksi ja karkottaa paholaisen. 
 
Lumen Valo esittelee Reformaation juhlavuoden konserttikokonaisuudessaan luterilaisen kirkkomusiikkiperinteen muotoutumista, varhaisvuosista aina 1600-luvun loppupuolelle. Kokonaisuudessa nousee esiin paitsi saksalainen perinne, myös se, miten reformaatio vaikutti suomalaiseen liturgiseen musiikkiin. Tämän musiikin vahva side vasta muotoutuvaan kirjalliseen suomen kieleen luo myös siltaa Suomi 100 vuotta -juhlavuoteen, mitä vahvistaa vielä konserttikokonaisuuden toinen osio, joka juhlii 100 vuotta täyttävää Suomen valtiota ja sen rikasta musiikkiperintöä.
 

Lumen Valo

Lauluyhtye Lumen Valo on yksi suomalaisen vanhan musiikin kantava voima.  Ensiesiintymisestään vuonna 1993 lähtien yhtye on profiloitunut säestyksettömän renessanssimusiikin esittäjäksi ja edelläkävijäksi. Vuosien varrella kahdeksasta laulajasta koostuva Lumen Valo on laajentanut ohjelmistoaan kattamaan myös keskiajan, barokin ja oman aikamme musiikkia. Yhtye konsertoi säännöllisesti kotimaassaan, ympäri Eurooppaa, sekä Yhdysvalloissa ja on julkaissut yhdeksän CD-levyä. Levyistä viimeiset kuusi on julkaistu yhtyeen omalla Sigillum-levymerkillä. Lumen Valo on tehnyt myös lukuisia radio- ja TV-nauhoituksia.