Pääjuhla Hämeenlinnassa

Naiskuoro KYN, joht. Kaija Viitasalo

Perjantai 12.5.2017 klo 20 Verkatehdas/Vanaja-sali
Manuel Dunkel, tenorisaksofoni
Ville Herrala, kontrabasso
Mikko Hassinen, lyömäsoittimet
Kari Hevossaari, näyttelijä
Liput 20/12 euroa + toimituskulut (Verkatehtaan lipunmyynti ja Ticketmaster)
 
Konserttikokonaisuus sisältää vuonna 2015 Teosto-palkinnon saaneen Mikko Hassisen KYN:lle sekä KYN:lle ja jazzyhtyeelle säveltämää ja sovittamaa etnistä jazzia, jota kuoro kokosi myös syksyllä 2016 ilmestyneelle levylle. Etninen jazz on kuoromusiikin genre, jonka KYN on tilausteoksillaan luonut. Siinä kansanperinteemme melodiset ainekset, ilmaisukeinot ja tekstit sekä nykyrunous yhdistyvät jazzrytmiikkaan ja -harmoniaan. Kokonaisuus koostuu kolmesta osasta: Ensimmäisessä kuullaan suomalaisia kansanlauluja ja viihdesävelmiä jazzsovituksina. Toisessa suomenkieliset tekstit tuovat amerikkalaisiin jazzstandardeihin suomalaista mielenmaisemaa. Kolmannen osan muodostaa Virpi Stenlundin runoihin sävelletty Jos minä puhuisin sinulle -sarja. Siinä omat juuremme ja jazzin historia ovat läsnä perintönä, joka elää alati ja etsii tässä hetkessä uusia muotoja. Kuoro soi konsertissa kolmessa sointivärimaailmassa: jazzyhtyeen kanssa, sen keskellä ja yksin.
 

Naiskuoro KYN

KYN on kulkenut laulujen teitä vuodesta 1981. Koko sen ajan kuoro on tehnyt musiikkia kunnianhimoisesti ja uutta luoden. Se on rikkonut musiikillisia raja-aitoja ja uudistanut kuorokenttää luomalla tilausteoksin uudenlaisen kuoromusiikin genren, etnisen jazzin. Siinä kansanperinteemme melodiset ainekset ja tekstit sekä nykyrunous yhdistyvät jazzrytmiikkaan ja -harmoniaan. Tälle fuusiomusiikin tyylilajille KYN etsii jatkuvasti uudenlaisia muotoja.
 
Musiikkineuvos Kaija Viitasalon myötä KYN:lle on muodostunut omaleimainen musiikillinen identiteetti. KYN on saanut kiitosta ainutlaatuisesta ohjelmistostaan, ilmaisurikkaasta esiintymisestään sekä lauluyhtyemäisen elävästä soinnistaan. Musiikillaan kuoro koskettaa ja kertoo tarinaa, myös yli kieli- ja kulttuurirajojen.
 
Viime vuosina KYN on herättänyt kasvavaa kansainvälistäkin kiinnostusta ja konsertoinut kutsuttuna pääesiintyjänä Latviassa, Ranskassa ja Taiwanissa. KYN on menestynyt myös lukuisissa koti- ja ulkomaisissa kilpailuissa ja katselmuksissa. Viimeksi vuonna 2014 se sai kultamitalin World Choir Games -kuorokilpailujen naiskuorosarjassa.
 

Kaija Viitasalo

Kaija Viitasalon (s. 1963) ura kuoronjohtajana alkoi vuonna 1981, jolloin hän perusti lauluyhtye Ariettan. Opiskellessaan Sibelius-Akatemiassa hän johti useita kuoroja. Vuonna 1989 Viitasalo valmistui musiikin maisteriksi. Samana vuonna Viitasalo kutsuttiin Naiskuoro KYN:n taiteelliseksi johtajaksi. Hän on nostanut KYN:n Suomen kuorokärkeen ja tehnyt yhteistyötä maamme eturivin säveltäjien ja muusikoiden kanssa.
 
Viitasalo on työskennellyt Suomen Naiskuoroliiton musiikkivaliokunnan jäsenenä ja toiminut tuomarina kuorokatselmuksissa ja kuorojen kvartettikilpailuissa. Kuoronjohtajana Viitasalo on palkittu Klemetti-kilpailussa Yleisradion erikoispalkinnolla vuonna 2002 ja Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa vuonna 2011 erikoispalkinnolla parhaasta esityskokonaisuudesta. Vuonna 2015 hän sai Suomen Naiskuoroliiton hopeisen ansiomerkin.
 
Tällä hetkellä Viitasalo toimii Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulussa musiikin lehtorina.
Vuonna 2015 tasavallan presidentti myönsi hänelle musiikkineuvoksen arvonimen.